Poznaj świat wódki

Będąc w Polsce musisz spróbować polskiej wódki. To Polska jak żaden inny kraj obyczajowo i kulturowo jest związana z wódka. Od czasy wynalezienia tego napoju na początku XV wieku, co potwierdzają dokumenty archiwalne datowane na 1405 rok, wrosła na stałe w polska kuchnię, życie społeczne i towarzyskie, a także stalą się częścią naszego stylu życia. Dlatego właśnie w Polsce warto poznać ten trunek bliżej. Nikt lepiej niż Polacy nie zna i nie rozumie wódki.   

Bardzo myli się, kto sądzi, że wódka to okropny piekący w przełyk napój, pity jedynie by się upić. Wódka to wiele styli, smaków. odcieni. Inaczej smakuje łagodna wódka z pszenicy a inaczej zdecydowana w smaków wódka z ziemniaków. Do tego, o czym wielu nie wie, istnieje cała grupa wódek słodkich, kolorowych i aromatyzowanych. Nasza wycieczka pozwoli ci zagłębić się w ciekawym świecie wódek, poznać ich typy, historię oraz kulturę konsumpcji.

To jednak nie wszystko. W polskiej kulturze wódka nierozłącznie związana jest z zakąską. Te niewielkie dania, funkcjonalnie zbliżone do hiszpańskich tapas, to potrawy wymyślone i przygotowane specjalnie po to by towarzyszyć piciu wódki. Każda wódka wymaga innej zakąski, tak jak różne wina pasują do różnych dań. Podczas tego wydarzenia przedstawimy ci najpopularniejsze zakąski i pokażemy, jak dobierać je do różnych wódek.

Podczas tej wycieczki zrozumiesz fascynujący świat wódki, nauczysz się jak łączyć ja z potrawami. I jak sprawić, by picie wódki było prawdziwą przyjemnością. 

W programie:  

  • Wprowadzenie teoretyczne, czym jest polska wódka, jak powstaje, jakie są jej typy.   
  • Omówienie sześciu podstawowych typów polskiej wódki.
  • Zasady degustacji i oceny wódki
  • Prezentacja roli zakąski
  • Omówienie sześciu zakąsek
  • Zasady doboru zakąski do każdego typu wódki
  • Czym jest toast
  • Wspólna degustacja sześciu różnych typów i styli polskiej wódki wraz z dobranymi do nich zakąskami.

Podczas warsztatów dowiesz się:

  • Czym jest polska wódka
  • Jak powstaje polska wódka
  • Jak degustować wódkę
  • Jak łączyć wódkę z jedzeniem
  • Czym jest zakąska
  • Co to jest toast, i jak je wznosić.

Co nas wyróżnia:

  • Małe grupy (maksymalnie 15 osób)
  • Doświadczeni instruktorzy – barmani z wieloletnim doświadczeniem
  • Lokalizacja w centrum Krakowa, przy Rynku Głównym
  • Warsztaty odbywają się w najbardziej znanej polskiej restauracji Wierzynek

Ważna informacje

Co zawiera pakiet:

  • Opiekę i pomoc lokalnego instruktora – doświadczonego barmana (mówiący w języku angielskim)
  • Sześć wódek reprezentujących najpopularniejsze typy
  • Sześć różnych zakąsek
  • Wszystkie opłaty i podatki

Szczegóły warsztatów:

Warsztaty odbywają się w każdy wtorek, czwartek i sobotę o godzinie 12:30 w Restauracji Wierzynek, Kraków Rynek Główny 15

Zbiórka uczestników o godzinne 12:20

Czas trwania: 90 minut

Dodatkowe informacje:

Potwierdzenie zostanie odebrane w momencie rezerwacji

Minimalny wiek uczestnika to 18 lat

W samym centrum

Blisko komunikacji miejskiej

Miejsce spotkania:

Przed wejściem do Restauracji Wierzynek, Kraków Rynek Główny 16

Warsztaty wymagają minimalnej liczby Uczestników – 6 osób). Jeśli Warsztaty zostaną anulowane z powodu braku odpowiedniej frekwencji, zaoferowana zostanie inna data lub pełny zwrot ceny warsztatów.