Legenda Wierzynka

Restauracja Wierzynek to wyjątkowe miejsce na mapie Polski, w którym w pełnej harmonii spotykają się 650-letnia tradycja ucztowania i nowoczesne podejście do sztuki kulinarnej!

 
Dziedzictwo

Ponad 650 lat temu w 1364 roku z inicjatywy krakowskiego kupca Mikołaja Wierzynka w jednej z kamienic na krakowskim Rynku odbyła się najsałynniejsza uczta w dziejach Polski – zaślubiny wnuczki króla Kazimierza Wielkiego z cesarzem Karolem IV Luksemburczykiem. Na tę wspaniałą uroczystość przybyli wielcy średniowiecznego świata, a wśród nich król węgierski Ludwik, król Danii Waldemar IV czy też cypryjski król Piotr.

Legendy powiadają, iż „stoły uginały się pod ciężarem potraw i napojów”, a każdy z gości został obdarowany złotą i srebrną zastawą stołową. Nawet najwybitniejsi kronikarze wprawieni w sztuce opisu, przyznawali, iż kunszt i obfitość jadła, gościnność i hojność gospodarza oraz radość biesiadników były trudne do wyrażenia. Tradycję celebrowania jedzenia i królewskiej obsługi kultywujemy do dziś, zapraszając gości w magiczne progi Restauracji Wierzynek

Kuchnia

Kuchnia Wierzynka oferuje połączenie najwyższej jakości produktów organicznych z lokalnych gospodarstw z królewską sztuką ucztowania. Nasi szefowie kuchni każdego dnia dokładają największych starań, by stoły wypełnione aromatycznymi mięsiwami, świeżymi rybami, tradycyjnymi kaszami czy leśnymi grzybami stanowiły przestrzeń prawdziwej celebracji.

Dopełnieniem królewskiej uczty może być niezwykła kolekcja szlachetnych alkoholi oferowanych przez Wierzynek Champagne Bar. Z dumą zapraszamy Państwa również do naszej krainy słodkich fantazji, wypełnionej królewskim smakiem czekolady. Luksusowe praliny i trufle, czekoladowe figurki i pełne barw makaroniki – wszystko wykonane ręcznie z artystyczną precyzją naszych Mistrzów Cukiernictwa.