Będąc w Polsce musisz spróbować polskiej wódki. To Polska jak żaden inny kraj obyczajowo i kulturowo jest związana z wódka. Od czasy wynalezienia tego napoju na początku XV wieku, co potwierdzają dokumenty archiwalne datowane na 1405 rok, wrosła na stałe w polska kuchnię, życie społeczne i towarzyskie, a także stalą się częścią naszego stylu życia. Dlatego właśnie w Polsce warto poznać ten trunek bliżej. Nikt lepiej niż Polacy nie zna i nie rozumie wódki.
Bardzo myli się, kto sądzi, że wódka to okropny piekący w przełyk napój, pity jedynie by się upić. Wódka to wiele styli, smaków. odcieni. Inaczej smakuje łagodna wódka z pszenicy a inaczej zdecydowana w smaków wódka z ziemniaków. Do tego, o czym wielu nie wie, istnieje cała grupa wódek słodkich, kolorowych i aromatyzowanych. Nasza wycieczka pozwoli ci zagłębić się w ciekawym świecie wódek, poznać ich typy, historię oraz kulturę konsumpcji.
To jednak nie wszystko. W polskiej kulturze wódka nierozłącznie związana jest z zakąską. Te niewielkie dania, funkcjonalnie zbliżone do hiszpańskich tapas, to potrawy wymyślone i przygotowane specjalnie po to by towarzyszyć piciu wódki. Każda wódka wymaga innej zakąski, tak jak różne wina pasują do różnych dań. Podczas tego wydarzenia przedstawimy ci najpopularniejsze zakąski i pokażemy, jak dobierać je do różnych wódek.
Podczas tej wycieczki zrozumiesz fascynujący świat wódki, nauczysz się jak łączyć ja z potrawami. I jak sprawić, by picie wódki było prawdziwą przyjemnością.
W programie:
- Wprowadzenie teoretyczne, czym jest polska wódka, jak powstaje, jakie są jej typy.
- Omówienie sześciu podstawowych typów polskiej wódki.
- Zasady degustacji i oceny wódki
- Prezentacja roli zakąski
- Omówienie sześciu zakąsek
- Zasady doboru zakąski do każdego typu wódki
- Czym jest toast
- Wspólna degustacja sześciu różnych typów i styli polskiej wódki wraz z dobranymi do nich zakąskami.
Podczas warsztatów dowiesz się:
- Czym jest polska wódka
- Jak powstaje polska wódka
- Jak degustować wódkę
- Jak łączyć wódkę z jedzeniem
- Czym jest zakąska
- Co to jest toast, i jak je wznosić.
Co nas wyróżnia:
- Małe grupy (maksymalnie 15 osób)
- Doświadczeni instruktorzy – barmani z wieloletnim doświadczeniem
- Lokalizacja w centrum Krakowa, przy Rynku Głównym
- Warsztaty odbywają się w najbardziej znanej polskiej restauracji Wierzynek
Ważna informacje
Co zawiera pakiet:
- Opiekę i pomoc lokalnego instruktora – doświadczonego barmana (mówiący w języku angielskim)
- Sześć wódek reprezentujących najpopularniejsze typy
- Sześć różnych zakąsek
- Wszystkie opłaty i podatki
Szczegóły warsztatów:
Warsztaty odbywają się w każdy wtorek, czwartek i sobotę o godzinie 12:30 w Restauracji Wierzynek, Kraków Rynek Główny 15
Zbiórka uczestników o godzinne 12:20
Czas trwania: 90 minut
Dodatkowe informacje:
Potwierdzenie zostanie odebrane w momencie rezerwacji
Minimalny wiek uczestnika to 18 lat
W samym centrum
Blisko komunikacji miejskiej
Miejsce spotkania:
Przed wejściem do Restauracji Wierzynek, Kraków Rynek Główny 16
Warsztaty wymagają minimalnej liczby Uczestników – 6 osób). Jeśli Warsztaty zostaną anulowane z powodu braku odpowiedniej frekwencji, zaoferowana zostanie inna data lub pełny zwrot ceny warsztatów.